Fibromiyalji Nasıl Bir Hastalık

Fibromiyalji Hastasının Bir Günü

Sabah yataktan sürünerek kalkan ve kaskatı olmuş bedenini ısıtmak için eklemlerini ve kaslarını ısındırarak güne başlamak zorundadır. Aksi halde yatak odasından çıkıp rutinini bir an evvel gerçekleştiremez.

Gün içinde fiziksel aktiviteleri arasında sıkça mola vermesi ve zaman zaman nefesini düzenlemesi gerekir. Ara ara kollarında ve bacaklarında kasılmalar ağrılar yaşar ve maalesef daha günün ortasındadır.  Yaşamını normal devam ettirmek için daha çok efor sarf etmesi gereken kişidir.  Ay!! Öldüm.Bayıldım moduna girmeden vücudunu dinlemek ve ihtiyacını karşılamak zorundadır.
Kendimden küçük bir örnek verecek olursam; değişik hobilere sahip biri olarak 3 kiloluk bir ağırlığı bir metre öteye taşıdıktan sonra kaslarımın bitap düşmesi nedeni ile bir müddet  güç toplamak için beklerim. Çünkü tüm kol kaslarım boşalmış iki yanımda sallanıyor vaziyettedir.
Örneklemeden sonra günün devamında, yapılacak işler bitmemiştir ve her aktivite, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve ağrılarla devam eder. Akşam dinlenme zamanıdır ve ağrılar külçe gibi çöker. Uyumak için yatağa uzanırsınız ayaklarınız, kollarınız kasılır, karıncalanır, yanar. Uyumak namümkün. Saatler geçer debelenirsiniz. Ta ki beden şalteri kapatmak zorunda kalana kadar. İşte o zaman huzur anıdır ama farkına varamadan sabah ki mücadele için hazırlanırsınız.

 Kısaca fibromiyalji hastalığı olan kişi dışarıdan harika, sağlıklı görünse de aslında kendinden 20 belki 30 yıl daha yaşlı bir bedene sahiptir.

İklim değişikleri tüm hayatını altüst edebilir. Öyle yağmur altında doğayı yaşamak falan hayaldir artık . Her zaman olmasa da bir yağmur damlası çıplak tenine iğneler gibi saplanır. Hafif bir  esinti fırtınaya dönüşebilir.

Bazen yüzünde his kaybı yaşar. Ne zordur gençken yaşlı gibi olmak. Güzel olan tek yanı pes etmemiş olmak elbet bu illet bir gün bitecek. Bunun içinde bedenimi dinleyerek, uyguladığım ve bana  iyi gelen her şeyi paylaşmaya çalışacağım.

Sağlığınızın kıymetini sağlıklı iken bilin. 

Yorumlar