Tetik Nokta Masajı ile Kulak Ağrısını Tedavi Etmek


Sternokleidomastoid Kasları ve Ağrı bölgeleri
Geçen günlerde sağ kulağımda başlayan ağrı ve kısmi saç derisindeki hassasiyetten şikayet etmiş ve çözümlediğimi yazmıştım. Ağrıya sebebiyet veren bölgelere 3 gün boyunca tetik nokta masajı uyguladım.

Her uygulamanın ardından ilgili bölgelere acı elma yağı (adaçayı elması yağı) sürdüm. Hassas saç derisi rahatsızlığım için  gene acı elma yağı - masaj sopası ve ellerimin desteği ile de genel kafa/baş masajı yaptım. 
Sternokleidomastoid-Sternal dal- Tutuş Şekli


Uygulama:
Köprücük kemiğinin göğüs çukurundan başlayıp kulak arkasına kadar boynumuzun ön ve yan kısmında bulunan Sternokleidomastoid kaslarını gevşetmekle başladım. Kas isimleri fazla teknik görünse de ilgili kasların resimlerine bakmanız ve açıklamalarını okumanız yeterli olacaktır.

*Köprücük kemiğinizi tutun
*Kemik üstündeki baş parmaktan destek alarak diğer parmaklarınızı birleştirip, köprücük kemiğinizin iç kısmına yuvarlarmışcasına kemiğin altına doğru hafifçe bastırınız. Bu işlemi yaparken boynunuzu serbest bırakın.
*Sonrasında kafanızı yana çevirip sternal dal denilen kasınızı bulun."Köprücük kemiğinden kulak arkasına doğru parmak kalınlığında uzanan,ön tarafta bulunan bir kastır. "
*Sternal dal denilen kası baş parmağınızla diğer parmaklarınızın arasına alıp köprücük kemiğindeki bağlantı noktasından kulak arkasına doğru yuvarlayarak hafif baskı ile sıkıştırın.
*Bu işlemden sonra kulak arkasındaki çene ile birleşen bölgeye işaret ve orta parmağınızı birleştirerek baskı uygulayın saat yönünde ufak daireler içerek ova bilirsiniz.
*Kulak memesinden yukarı, kulak içine doğru yavaşça itin.  Bu işlemleri bir kaç kez tekrarlayın.


Baskı uyguladığınız bölgelerde ciddi bir acı hissediyorsanız doğru noktadasınız demektir. Ağrının artması veya yeni oluşan acı hissi sizi amacınızdan vazgeçirmesin..Demek ki doğru noktaya parmak
basmışsınızdır. :) Yapılan hareket, sorunlu yeri uyarmış ve oluşan tıkanıklığı açmaya başladığını gösterir.

Boyun bölgesinde bir çok kas vardır. Trapezius denilen sırtın üst kısmında yer alan kasın görevi her ne kadar omuzu hareket ettirmek olsa da, trapeziusların en üst kısmı, sternokleidomastoidin klavikular dalında tetik nokta oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle tek bir kasa odaklanmayıp, boyun ve baş ağrılarına sebebiyet verecek diğer bağlantılarlada ilgilenmeliyiz.. Bu durumda trapezius kasındaki tetik noktaları gözardı etmek doğru olmayacaktır. Büyük bir kas olması nedeni ile  elleriniz yetersiz kalacağından en basit yardımcı araçlar tenis topu, masaj sopası veya duvar köşesi olabilir.

Masaj sopası kullanarak yaptığım uygulamanın ilk başlarda acılı bir işlem olduğunu itiraf etmeliyim. Endişelenmeyin! Acı hissi, ilgili nokta gevşediğinde tamamen ortadan kalkıyor. Masaj sopasını sadece sırt bölgesi için değil aynı zamanda parmaklarımın ulaşamayacağı derinlikteki kaslar için de kullanıyorum..Basit ve güzel bir alet. :)

Sternokleidomastoid kaslarındaki tetik noktaların sebep olduğu diğer rahatsızlıklar:

**Sternal dal tetik noktaları : Derinde göz ağrısı, yutarken dil ağrısı ve gözün üzerinde, kulağın arkasında ve başın tepesinde baş ağrılarına yol açar. Görmede bozukluk, gözde kızarıklık ve sulanma, burun akıntısı, sinüs ağrılarına sebep olabilir.

**Klavikular dal tetik noktaları: Baş dönmesi, bulantı, dengede bozukluk, sağırlık ve kulak ağrılarına yol açabilir.

Bazı durumlarda ağrı kesici ilaç almak yerine kendi kendinizi dinleyip tedavi edebilirsiniz.  Böylece sorunun üstünü örtmek yerine çözümlemiş olursunuz.

Not: Paylaştığım bilgiler tamamen kendime uyguladığım ve netice aldığım bilgilerdir. Zaman içinde eşime, dostuma yardımcı olmak amacı ile uygulamalarım da oldu...Bu bilgileride paylaşmaya
çalışacağım.

Sağlıkla Kalınız

Doğal Şifa Kaynakları


Nilüfer Seral