Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın

Tetik nokta mı? Hassas nokta mı? Fibromiyalji ve Miyofasiyal ağrı arasındaki fark nedir?


Rahatlama banyosu ve aromatik yağ önerilerinin ardından masaj yöntemlerini incelemek doğru olur diye düşündüm.

 Bir kaç zamandır popülerleşen ve kazanç kapısı gibi algılanan alternatif terapi yöntemlerinde bilinçsizlik maalesef had safhada. Yeterli eğitim almadan, anatomiden bihaber iki workshop'a katılıp üstünde hiç bir birikim, araştırma yapmayan masaj terapistleri ortalıkta gezinip sağlığımız ile oynuyor. Siz siz olun fibromiyalji için hangi masaj türlerinin uygun olduğunu öğrenin ve güvenmediğiniz kimseye bedeninizi teslim etmeyin.

Tecrübe ettiğim, konu üzerinde detaylı araştırma yaptığım net bilgileri sizlerle paylaşmaya özen gösteriyorum. Özellikle bazı önemli noktalara dikkatinizi çekmek ve kulaktan dolma bilgiler ile sevgili babamın yaptığı gibi sağlığınıza zarar vermenizi istemiyorum. Bu nedenle uyguladığınız yöntemleri hekiminizle de görüşün ve gönül rahatlığı ile uygulayın. Konu ile ilgili o kadar araştırdım ve uyguladım ki özellikle ufak kassal sorunlara direkt müdahale ediyorum. Mesela geçen eşimin ayak bileğinde yanlış duruştan kaynaklı ağrıyı gidermek için 2 gün boyunca buz kompresi ve ardından elma yağı ile hafif masaj yaparak tedavi ettik. Laf aramızda aromaterapi de özellikle sıcak nitelendirilen yağları seven biri olarak Homeopatik ilaç kullanmaya başladığımdan beri ev halkına teorik bilgiyi verip uygulama esnasında ortamdan uzak durmaya özen gösteriyorum.

Şimdi konu hakkında bilgi edinelim; 

Fibromiyalji’nin sebepleri tam olarak bilinmediği gibi tetik noktalarında bağ dokusunda gelişen ve kas ağrılarına yol açan bu hastalıkla ilgisi olup olmadığı da belirsizliğini koruyor.  Kesin olan, tetik noktalar (miyofasiyal ağrı sendromu) ile fibromiyalji aynı anda bir kişide bulunabilir. Fibromiyaljide bu noktalara “hassas noktalar” denir.

Miyofasiyal ağrı genellikle belirli bölgelerde bulunurken ve tetik nokta kaynaklı iken, fbromiyaljide tüm vücut sorunsal durumda değişken ve yaygın ağrılar gösterir. Depresyon her iki sendromda da gözükür ama miyofasiyal de günlük yaşama devam edilebilinirken, fibromiyaljide hasta bitkin ve ağrılar nedeni ile de hareket güçlüğü çeker ve ağrı yaygın olduğundan tetik nokta masajı fayda sağlamaz. Acı ama gerçek. (Özellikle fibromiyaljide kullanılan masaj türleri farklı )

Kronik ağrılara sahip kişilerin tedavi süreçlerinde günlük hareket ve duruş biçimlerinin oluşturduğu kassal gerilimlerini takip etmeleri , hareketlerinde değişiklik yapmaları tedavi süreci için iyi bir başlangıç olacaktır. Bunun yanında vücut da ki hayati öneme sahip vitaminler; B1, B6, B12, C ve folik asitlerin, ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi minarelerin dengede olması tedavinizin başarılı olmasını sağlayacak büyük etkenlerdir.

Bu arada homeopati fibromiyalji de inanılmaz derece başarılı. Vücudun denge bulmasını ve genel sorunların çözümlenmesini sağlıyor. Homeopati’ye de değineceğim çünkü hayatınızı geri veriyor.