Mutluluk Hormonu Salgılama - Fibromiyalji Masaj Teknikleri



Fibromiyalji ağrılarında etkili masaj teknikleri

Eskiden masaj yaptırmak lüks görünürdü şimdi ise sağlığımız için neredeyse elzem hale geldi. Zaman içinde bilinç düzeyimizde de artış olduğu kanaatindeyim.  Saçımıza, tırnağımıza gösterdiğimiz ihtimamı tüm vücudumuza göstermeye başladık. Bedenimize olan saygının sadece görsellikte yatmadığının farkına vardık.
.
 Masaj, fiziksel tedavinin yanı sıra ruhumuzu da tedavi eden bir yöntemdir.

Fibromiyalji de etkili masaj teknikleri

 Doğru ve düzenli masaj uygulaması gergin kas ve dokuları rahatlatarak ağrıları tedavi edebilir ve günlük yaşamın devamını sağlar. 

Fibromilyajinin karakterize semptomları  yaygın ağrı ve kalıcı yorgunluk gösterir. Eklem, kas sertliği ve uyku bozukluğu da sıkça gözüken etkilerdir. Bir  çok çalışma fibromiyalji ağrılarında masaj terapisinin ne denli faydalı olduğunu göstermektedir.

*Serotonin (mutluluk, zindelik verici) hormon seviyesin de artış

*Stres hormonlarının azalması

*P (Fosfor) düzeyin dengelenmesi


*Ağrıların azalması veya bitmesi

*İyi hissetme gibi yararlar, 2002 Nisan ayının Journal of Clinical Rheumatology de yayınlanmış bir araştırmanın neticesidir. 

Bazılarımız başkalarına dokunamaz veya kendisine dokunulmasından hoşlanmaz. Doğum yapan çoğu kadın bilir ki bebek yıkanmadan önce annenin kucağına verilir ve tensel temas sağlanır. Böylelikle rahim dışındaki ilk bağ; güven, sevgi  ve mutluluk duygusu temas ile kuvvetlendirilir. 

Konumuza dönecek olursak ;  Profesyonel bir terapist masaj tipine karar vermeden önce bilgilenme konuşması yapar. Hem kişisel duruş, hem de sağlık durumu hakkında nasıl bir masaj uygulayacağını belirler ve kullanacağı yöntem hakkında bilgi verir. Masaj terapistinizin fibromiyalji  hakkında bilgili olmasına özen gösterin ve seans esnasında ağrınız artarsa mutlaka terapistinize durmasını söyleyin.

Fibromiyalji hastaları için uygulanan masaj çeşitleri;

Pasific College’ e göre en popüler tekniklerden biri dolaşım yani İsveç masajıdır. Kan dolaşımını arttırmak, kas gerilimini azaltarak fiziksel ve zihinsel rahatlama sağlar.

Shiatsu masajı, fibromiyalji sendromunda etkili ve tercih edilen bir türdür. Geleneksel  Japon masajı ile batı tekniklerinin kombinasyonudur. Beden bütünlüğü önemlidir.

Refleksoloji  masajı , hastanın el ve ayakları için kullanılan yöntemdir. Özellikle benim gibi el ve ayaklarınızda ağrı, kasılma ve yanma gibi sorunlarda faydalıdır.

 Belirtmem gerekir ki bahsettiğimiz masaj teknikleri sadece fibromiyalji hastaları ile sınırlı değildir. 


NOT: Sarılmak depresyon önleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. :) Ciddiyim.

Doğal Şifa Kaynakları