Doğal Böcek Savar.. :)

Akçapınar Köyündeki Okaliptüs Yolu
Bir çoğumuz öyle veya böyle Vicks'i duymuş, hatta kullanmıştır. Bu ilacın içindeki ana maddelerden biri okaliptüs yağıdır. Genellikle soğuk algınlığı, nezle gibi durumlarda kullanılır.

Okaliptüs ağacının anavatanı Avustralyadır. Osmanlı döneminde Fransızlar tarafından süs bitkisi olarak ülkemize getirilmiş, sonrasında bataklık kurutmak amaçlı kullanılmıştır. Anlayacağınız su tüketimi çok olan arkadaşlardır.

Okaliptüs ile tanışmama gelirsek, gene çocuklar sayesindedir...O kadar çok şey öğrettiler ki saymakla bitiremem. Yaşadıkları burun tıkanıklığı nedeni ile çocuk doktorumuzun tavsiyesi üzerine okaliptüs yapaklarını 5 dk kaynatıp, suyunu buhar makinasına koyarak odalarını 1 saat boyunca nemlendirdik..kısaca buğu etkisi yaptık.

Gözlemlerim sonucunda vardığım diğer özelliği ise okaliptüs ağaçlarına böcek gelmemesidir. Çok gözlemciyimdir :) Yani ağacın özü bir nevi böcek savar etki yapıyor. Yaşadığımız bölge sıcak ve doğa ile iç içe olduğundan börtü böceğimiz eksik olmaz. Bu duruma çözüm olarakda  temizlik yaptığım suya okaliptüs yağı damlatmak oldu. Hatta yakarca denilen hayvanlardan kurtulmak için kıyafetlerimizin üstüne su ile seyrelterek parfüm gibi kullanmışızdır. Kedilerimizin postuna da -derilerine gelmeyecek şekilde- uyguladığımı da itiraf etmeliyim. Doğal pire, kene ilacı :)

Haşerat gelmesin diye ayda bir değiştirmek kaydı ile kıyafetlerin arasına konulan lavantanın muadili olarak kullanabilirsiniz. :)

Dikkat edilmesi gerekilen nokta ise saf okaliptüs yağı zehirlidir ve kesinlikle içilmez, yalanmaz...Direkt vücuda uygulamayınız. Hangi yağ olursa olsun çocuklarınızdan uzak tutunuz. Her ne kadar okaliptüs çayı gibi şeyler okumuş olsamda kullanmışlığım yoktur bu nedenle emin olmadığınız bir şeyi lütfen yapmayın.

Sevgiler

Doğal Şifa Kaynakları


Nilüfer Seral