Kış reçetesine devam: Keçiboynuzu (Harup) Pekmezi


Bahçede yetişen keçiboynuzlarının, pekmeze dönüşmesini görmek herkese nasib olmasa gerek. Hele hele kocaman bir kazanda kaynarken.. Öyle pekmez uzmanı falan değilim ama o güne kadar bal gibi kıvamlısını görmemiştim.

Göcek'deki ilk yılımız, hatta ilk aylarımız..Uzun bir moladan sonra tekrar çalışma hayatına dönmüş olmanın verdiği heyecan ve heves ile, çocuklara aklı başında bakıcı bir hanım bulduk ve işe başladık..(Adalet 3,5 Yaman 2,5 yaşlarında)...Çalışma hayatımın ikinci haftası ve çocuklarda kırgınlık ile başlayan ateş, durmak bilmez bir öksürük almış başını gidiyor....Endüstriyel ilaçlarda dahil olmak üzere, o zaman için bilebildiğim herşeye baş vurmuş ama bir türlü cevap alamamıştım. Ta ki Arife teyze elinde pekmez kavonuzu ile gelene kadar...Hemen birer kaşık pekmezi küçük arkadaşlarımıza yedirdik ve Arife teyze'nin dediği gibi öksürükleri azaldı. Bir kaç gün sonrasında da tamamen kesildi...Bu noktadan sonra keçiboynuzu pekmezinin evimizin temel direklerinden biri haline geldiğini söylememe gerek yok herhalde..Yıllarca bu uygulamayı yapmaya devam ettik, ediyoruzda..Öksürük mü başlıyor! , soğuk algınlığı mı!, kış mevsiminde miyiz! hiç fark etmez ..bir kaşık pekmez yenir ve yatağa öyle gidilir. Bu uygulama ile beraber çocukların genel sağlıklarında da gelişmelere tanık olduk hatta bunlardan biride genel muayene esnasında kan değerlerini tetkik eden doktorumuzun "Her ne yapıyorsanız gayet iyi yapıyorsunuz yola devam" demesidir. Çünkü uzun zamandır bu kadar iyi kan değerileri ile karşılaşmamış.

Konu ile ilgili küçük bir deneyimimiz daha olmuştu: Levent Amca'mın tanıdığı biri benim yanımda halsizlikten şikayet etmişti. Meğer şeker ve tansiyonla ilgili rahatsızlığı varmış..Bunu duyan dedemiz, kendisine bir kaç zaman yetecek kadar Arife Teyze Pekmezi ikram etmişti..Bir daha ki görüşmelerinde, her sabah pekmez yediğini ve kendini çok daha enerjik hissetiğini, tansiyonunun şimdilik sıkıntı yaratmadığını dile getirdiğini babamızın söylediğini anımsıyorum ama sonrası için bir şey diyemem....

Keçiboynuzu pekmezinin faydalarını araştıracak olursanız kalpten karaciğere, dalağa, hatta bronşlara kadar iyileştirici etkiye sahip olduğunu, bunun yanında bir çok mineral ve vitamin de içerdiğini okuyacaksınızdır.

Öksürük olmasa bile kış aylarında çocuklarınıza bir kaşık yedirmenizi tavsiye ederim. İçinde D vitamini olduğunu da söylemeden edemiyeceğim..:) Bizim ki Arife Teyze Pekmezi sizin ki ......Teyze pekmezi olabilir.

Şifa olsun.

Doğal Şifa Kaynakları


Nilüfer Seral